Cache updated at: 21:15:15, 24-10-16

Ikääntyneille kehitetty elintarvikkeita – maistatukset jo käynnissä

  • Hämeenlinnan seutu 25.2. 22.46.
Kuvan annos ei liity uutiseen.
 

Hämeenlinna

Hämeen ammattikorkeakoulun ja Luonnonvarakeskuksen kansainvälisessä OPTIFEL-hankkeessa on kehitetty ikääntyneille hedelmä-, marja- ja vihannespohjaisia elintarvikkeita. Elintarvikkeita maistatetaan kohderyhmällä Hämeenlinnassa viikoilla 8 ja 9.

OPTIFEL-hankkeen tarkoituksena on edistää ikääntyneiden terveellistä ravitsemusta ja hyvinvointia. Hankkeessa on tuotettu aiemmin kerättyjen ruokamieltymystietojen perusteella hedelmä-, marja- ja vihannespohjaisia elintarvikkeita ikääntyneille.

Kehitettyjen tuotteiden maittavuutta ja syömisen miellyttävyyttä arvioidaan maistamalla. Maistajiksi kutsutaan kotona asuvia yli 65-vuotiaita miehiä ja naisia. Maistatuksella edistetään hedelmä-, marja- ja vihannespohjaisten elintarvikkeiden kehittämistä ikääntyneiden makutottumuksiin sopiviksi.  

Hedelmä-, marja- ja vihannespohjaisten elintarvikkeiden maistatus järjestetään 22.2.–4.3. klo 11 tai 13 HAMKin tiloissa Hämeenlinnassa, osoitteessa Korkeakoulunkatu 3, Ainola-rakennus.

Tutkimus alkaa kysymyksillä maistajan ravinto- ja makutottumuksista sekä terveydestä. Näitä tietoja tarvitaan tulosten tulkinnassa. Kysymysten jälkeen ovat vuorossa makutestit, joissa maistaja arvioi tuotteen miellyttävyyden kuvallisella asteikolla. Tutkimuskertoja on kolme ja ne kestävät noin tunnin. Jokaisella kerralla maistetaan 2–4 vaihtoehtoa elintarvikkeesta, joka voi olla keitto, pääruoka, porkkanapohjainen lisäke, omenajälkiruoka tai smoothie. Maisteltavat tuotteet on valmistettu elintarvikelain mukaisesti eivätkä ne aiheuta maistajille terveyshaittoja.

Tulosta sivu
TEKSTI:
Hämeen Kaiku
KUVA:
Pekko Oksanen