Cache updated at: 02:33:16, 23-10-16

"Yksityisten hoitolaitosten valvontaan panostettava"

  • Riihimäen seutu 15.1. 12.01.
Aino-Kaisa Pekonen
 

Riihimäki

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen on huolissaan yksityisten hoitolaitosten palveluiden laadusta. Yksityiset hoitopalvelut nousivat jälleen esiin, kun Pihlajalinnan omistaman tamperelaisen muistisairaiden hoivakodin työntekijät kertoivat ongelmista työpaikallaan. Hoitajien mukaan ruoka-annoksia tilataan liian vähän ja yksi kolmesta osastosta on kokonaan vailla valvontaa öisin. Kyseiset hoitajat on sittemmin irtisanottu.

– Nämä hoitajat ovat todella rohkeita, kun nostivat vakavat ongelmat esiin. Suuri kiitos heille! Hirveää, että he joutuivat maksamaan hyvästä teostaan työpaikan menetyksellä. Tiedän omakohtaisesta kokemuksesta, että jos työpaikan epäkohdista puhuu, ei työntekijä siitä kiitosta kuule. Joskus kuitenkin se on ainoa mahdollisuus saada asioita nytkähtämään eteenpäin.

Tampereen kaupunki totesi elokuussa tarkastuskäynnin jälkeen, että hoitajien huoli oli aiheellinen. Kuitenkaan tilanne ei ole hoivakodissa muuttunut.

– Eikö Tampereen kaupungilla ole riittävästi resursseja valvoa yksityisiä hoitolaitoksia? Miksi mitään ei ole tapahtunut, vaikka ongelmat on tuotu esiin jo melkein puoli vuotta sitten?

Pekosen mukaan yksityisissä hoitolaitoksissa on havaittu epäkohtia aiemmin.

– Olen huolissani yksityisten hoitolaitosten palvelun tasosta. Yksityisiä palveluntuottajia väitetään tehokkaammiksi kuin julkisia. Tulee mieleen, että syntyykö tehokkuus sillä, että hoitajamitoituksia rikotaan räikeästi tai kaikille ei varata ruoka-annoksia. Tämä emme voi hyväksyä.

Pihlajalinna on nyt ilmoittanut selvittävänsä tilanteen kyseisessä hoivakodissa.

– Miksi yritys toimii vasta, kun asia on noussut julkisuuteen? Olisi kaikkien etu, että vanhukset hoidettaisiin lähtökohtaisesti hyvin ja potilaslähtöisesti. Tällöin terveyspalvelualan yritykset voisivat menestyä hyvän maineensa avulla.

Tulosta sivu
TEKSTI:
Hämeen Kaiku