Cache updated at: 21:16:29, 27-10-16

Kari Naskinen: Kun on rikas, ei tarvitse maksaa kunnallisveroa

  • Kari Naskinen 2.11. 11.27.
 

Verotietojen mukaan on eniten ansainneitten joukossa paljon sellaisia henkilöitä, jotka eivät viime vuonnakaan maksaneet ollenkaan kunnallisveroa tai maksoivat korkeintaan muutamia tonneja. Tämä johtuu siitä, että kunnallisveroa maksetaan vain ansiotuloista, ei pääomatuloista. Rikkaimmat voivat elää pääomiensa turvin, ja näin kunnat jäävät ilman heidän maksamiaan kunnallisveroja. Tällainen muutos verojärjestelmään tehtiin 1993.

Jos pääomatuloista maksettaisiin myös kunnallisveroa, saisivat kunnat lisätuloja 2-3 miljardia euroa vuodessa.

Huomionarvoinen asia on tietenkin sekin, että pääomaverotus on kevyempää kuin ansiotuloverotus. Tuoreita verotilastoja silmäillessäni huomasin, että minäkin maksan eläkkeestäni suurempaa veroprosenttia kuin Lahdessa eniten viime vuonna tienanneet pääomaporhot.

Lisäksi pitää muistaa, että kun kerran verotettu pääomatulo muuttuu seuraavana vuonna varallisuudeksi eli pääomaksi (Das Kapital), siitä ei enää Matti Vanhasen ykköshallituksen päätöksen perusteella tarvitse maksaa varallisuusveroa.

Mitä ne puhuvat verotuksen progressiivisuuden lisäämisestä. Hyvinhän se toimii. Mitä enemmän tuloja, sitä vähemmän veroja.

Kokonaan kunnallisveroa maksamattomia ovat Päijät-Hämeessä mm. seuraavat tulotilaston kärkipäässä olevat: Kirsi Sällälä, Jarmo Mikkonen, Asko Tuukkanen, Eila Juntunen, Raija Koivula. Kanta-Hämeessä: Hannu-Pekka Luoma, Erkka Anttila, Helena Rantanen, Esa Helin, Lars Krogius.

Koko maan tulotilaston kärkinimistä tällaisia nollaveronmaksajia ovat mm. Lars Langenskiöld, Päivi Laakkonen-Mäkihonko, Elsa Fromond, Timo Nieminen ja Perttu Immonen.

Tulosta sivu
TEKSTI:
Kari Naskinen