Cache updated at: 00:53:40, 29-10-16

"Liikunta ei saa olla rahapussista kiinni"

  • Kunta ja palvelut 13.11. 14.57.
Hanna Huumonen
 

Helsinki

Liikuntaharrastusten kustannuksia pitää pystyä hillitsemään, jotta jokaisella on mahdollisuus liikkua. Naisten asemaa liikunnan ja urheilun johdossa on vahvistettava. Korkeakoululiikuntaa on edistettävä, jotta opiskelijat voivat hyvin. Näin totesivat arvovaltaiset panelistit Opiskelijoiden Liikuntaliiton OLL Liikunnan Manifestin julkistamistilaisuudessa.

Liikunnan Manifesti luovutettiin kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitaselle (sd.) sekä urheiluministeri Carl Haglundin (r.) valtiosihteerille Marcus Rantalalle (r.).

- On tärkeää, että järjestöt tuovat näkemyksiään liikunnasta ja urheilusta esiin. Tänä päivänä jokaisella pitää olla mahdollisuus liikkua. Ei saa olla rahapussista kiinni, pääseekö lapsi tai nuori harrastamaan liikuntaa, Viitanen sanoo.

Tilaisuudessa järjestettiin paneeli, jossa Manifestia kommentoivat Rantalan lisäksi TUL:n puheenjohtaja, kehitysministeri Sirpa Paatero (sd.), Valtion liikuntaneuvoston puheenjohtaja, kansanedustaja Leena Harkimo (kok.), sekä kansanedustajat Paavo Arhinmäki (vas.), Kike Elomaa (ps.) ja Tuomo Puumala (kesk.). Kaikki panelistit totesivat korkeakoululiikunnan edistämisen olevan tärkeää.

- Joissain korkeakouluissa fasiliteetit ovat kondiksessa, joissakin eivät. Hyvät fasiliteetit – liikuntatilat, suihkut, pyöräparkit – takaavat sen, että opiskelijat haluavat liikkua. Tulossopimuksien kautta voisi varmistaa, että yliopistot pitävät liikuntaa tärkeänä, Rantala ehdottaa.

Tasa-arvoa järjestöihin

Panelistit olivat samaa mieltä liikunnan ja urheilun yhdenvertaisuudesta: kaikilla on oltava mahdollisuus liikkua sekä osallistua liikunta- ja urheilujärjestöjen toimintaan niiden kaikilla tasoilla – myös johdossa.

- Pitäisikö vain sellaisten liikunta- ja urheilujärjestöjen saada valtionapua, joiden hallituksissa on vähintään yksi nainen, Arhinmäki pohtii.

Panelistit olivat yhtä mieltä siitä, etteivät liikunta ja urheilu sulje toisiaan pois, vaikka ne samoista Veikkaus-voittovaroista kamppailevatkin.

- Tarvitaan sitä, että kaikki lapset ja nuoret pääsevät liikkumaan, jos me haluamme, että meillä on ketään urheilijoita siellä huipulla. Voisiko olla niin, että harrasteliikunnan järjestäminen olisi edellytyksenä urheilujärjestöjen tukien myöntämiselle, Paatero ehdottaa.

OLL:n puheenjohtaja Hanna Huumonen on tyytyväinen Manifestin vastaanottoon.

- Toivomme, että Liikunnan Manifesti toimii avauksena eduskuntavaaleja edeltävälle keskustelulle. Korkeakoululiikunta on tällä vaalikaudella ottanut harppauksia eteenpäin hallitusohjelmakirjauksen ansiosta. Voin ilokseni todeta, että kevään 2015 vaalituloksesta riippumatta hallituksessa tulee olemaan opiskelijaliikunnan ystäviä.

Manifestin julkaisutilaisuuden jälkeen polkaistiin käytiin OLL:n liittokokous, jossa muun muassa linjataan vuoden 2015 toimintaa sekä valitaan puheenjohtaja ja hallitus tulevalle vuodelle.

Tulosta sivu
TEKSTI:
Hämeen Kaiku