Cache updated at: 03:04:44, 24-10-16

Kansanedustajat jäävät yllättäen pois Ylen keskusteluohjelmasta

  • Kunta ja palvelut 2.3. 15.37.
  • PÄIVITETTY 2.3. 17.39.
Nasima Razmyar
 

Helsinki

SDP:n kansanedustaja Nasima Razmyar kertoo Facebookissa, että hän ja vihreiden Jani Toivola jäävät pois Ylen keskusteluohjelmasta.

- Meidät Jani Toivolan kanssa kutsuttiin mukaan Ylen A2-iltaan, jonka teemana on turvattomuus. Epäröimme tahoillamme osallistumista, mutta ohjelman kuvailtiin pyrkivän asialliseen keskusteluun ilman turhaa vastakkainasettelua.

- Tämä olisi erittäin tärkeää, sillä juuri turvattomuus on ajankohtainen teema. Liikkeellä on paljon epäluuloja, yhteiskunnassa epävarmuus lisää turvattomuutta ja uuden kohtaaminen vaatii aina yhteisöltä enemmän. Toimittajien kanssa käydyt taustakeskustelut olivat hyviä. He olivat asiallisia, ja vakuuttivat, että lähetys keskittyy asialliseen keskusteluun.

Razmyarin mukaan ohjelman lopputulos herättää ihmetystä.

- Ohjelman twitter-tilillä kerrotaan, kuinka keskustelun ääripäät on vihdoin saatu samaan pöytään. Vieraslista julkaistiin vasta eilen, ja mukana on muun muassa Finnish Defence Leaguen puheenjohtaja.

- Keskustelemme mielellämme kanssa maahanmuutosta ja siihen liittyvistä ongelmista on pystyttävä puhumaan avoimesti. Se ei kuitenkaan ole aidosti mahdollista sellaisten henkilöiden kanssa, jotka jo lähtökohtaisesti kieltävät yhden uskontoryhmän ihmisarvon. Se ei ole mahdollista lähetyksessä, joka selvästikään ei pyri asialliseen ja tolkun keskusteluun, vaan haluaa turvata katsojamäärät vastakkainasettelulla. Se ei johda hyvään lopputulokseen eikä mihinkään rakentavaan.

Keskustelun rajat

Razmyar sanoo, että kyvyttömyys määrittää rajoja julkiselle keskustelulle on merkittävä osa ongelmaa.

- Missä menee avoimen debatin ja syrjivien sekä rasististen ideologioiden rajat? Ketkä ovat tasavertaisia keskustelukumppaneita ja ketkä on yksinkertaisesti jätettävä keskustelun ulkopuolelle?

- Julkinen puhe ja yhteiskunnan kuvastot ovat merkittävässä osassa, kun puhumme ihmisten yhdenvertaisuudesta ja koskemattomuuden suojasta. Näiden arvojen tulisi jatkuvasti olla määrittävänä pohjana kaikelle julkiselle keskustelulle. Keskustelulle, joka liputtaa sanavapauden puolesta ja rakentuu erilaisille näkemyksille ja arvoille, mutta säilyttää joka tilanteessa kunnioittavan ja ihmisarvoisen suhteen kaikkiin keskustelun osapuoliin ja heidän edustamiinsa väestöryhmiin.

Razmyar muistuttaa, että tätä tavoiteltaessa rasistiset ja syrjivät liikkeet tai ideologiat eivät voi olla tasavertainen ääni muiden joukossa.

- Tässä vastuu kuuluu julkisen palvelun Yleisradiolle. Journalismilla on tärkeä rooli suomalaisen yhteiskunnan rakentajana ja sen pelisääntöjen tekijänä.

- Meidän tilanteemme ei tarvitse enää yhtään hyväksyntää suoralle rasismille. Ongelmat tarvitsevat ratkaisuja, mutta tällä tavalla niitä ei löydetä.

- Tulemme mielellämme mukaan keskustelemaan, kun Yle järjestää asiallisen keskustelun. Tämän päivän A2-ilta ei ole sellainen eikä meistä kumpikaan valitettavasti osallistu lähetykseen.

http://www.hameenkaiku.fi/viikko-hame/kunta-ja-palvelut/kaikki/31101-kansanedustajan-vastaus-ylelle-en-todellakaan-ole-mikaan-kiintio-ei-valkoinen-suomalainen-2016-03-02

Tulosta sivu
TEKSTI:
Hämeen Kaiku