Cache updated at: 10:18:02, 22-10-16

"Suomi, tunnusta Länsi-Sahara!"

  • Työ ja talous 29.2. 8.28.
SONKin puheenjohtaja Hanna Huumonen
 

Helsinki

Kuusi poliittista nuoriso- ja opiskelijajärjestöä – Vasemmistonuoret, Piraattinuoret, RKP-nuoret, Sosialidemokraattiset opiskelijat SONK, Vasemmisto-opiskelijat sekä Vihreät nuoret ja opiskelijat – vaatii Suomea tunnustamaan Länsi-Saharan itsenäisyyden.

- Marokko on miehittänyt Länsi-Saharaa yli 40 vuotta vastoin kansainvälisen tuomioistuimen päätöstä. Tänä aikana moni sahrawisukupolvi on varttunut pakolaisleireillä.

Allekirjoittaneet järjestöt pelkäävät tilanteen pitkittymisen johtavan uuteen sotaan ja kasvattavan pakolaisten määrää.

- Länsi-Saharan valtio eli Sahrawien demokraattinen arabitasavalta (SADR) on Afrikan Unionin perustajajäseniä. Kymmenet YK:n jäsenvaltiot ovat tunnustaneet sen itsenäisyyden. Viime vuonna Nuorten Pohjoismaiden neuvosto vaati Länsi-Saharan itsenäisyyden tunnustamista. Ruotsin parlamentti on suositellut samaa jo vuonna 2012. Joulukuussa 2015 EU-tuomioistuin mitätöi EU:n ja Marokon välisen kauppasopimuksen katsoen, ettei Marokolla ole oikeutta solmia sopimuksia Länsi-Saharan luonnonvaroista.

- Kansanäänestyksen järjestäminen Länsi-Saharan itsenäisyydestä oli keskeinen ehto vuonna 1991 YK:n johdolla solmitussa rauhansopimuksessa, mutta se odottaa yhä toteutumistaan Marokon vastustuksesta johtuen. Useiden kansainvälisten ihmisoikeusjärjestöjen mukaan maa rikkoo järjestelmällisesti sahrawien ihmisoikeuksia miehitetyillä alueilla.

- Tunnustamalla Länsi-Saharan valtion Suomi antaisi vahvan signaalin EU:lle toimia konfliktin ratkaisemiseksi. YK:n peruskirjaan kirjattu kansojen itsemääräämisoikeus takaa sahraweille yksiselitteisesti oikeuden omaan valtioon ja luonnonvarojensa hallintaan.

Tulosta sivu
TEKSTI:
Hämeen Kaiku